Familjen

B0711C14-2BB2-462F-9C9F-81635C26BC27.jpeg

Familjen Henschen med Salomon Eberhard (1847-1930) och frun Gerda (1852-1907) tillsammans med barnen Folke (1881-1977), Astri (1883-1976) och Dagny. Fotograferade på Sätra Brunn 1897.

Salomon Eberhard (S.E.) har haft många nära släktingar och familjemedlemmar som nått stora framgångar inom framförallt medicin och kultur.

Salomons far, Lars Henchen, var liberal riksdagsman.

Folke Henschen var son till Salomon. Liksom sin far blev han framstående läkare och professor i patologisk anatomi. Han var också den i Sverige som initierade forskning i geriatri, åldrandet och dess sjukdomar.

Maria Henschen var syster till Salomon. Hon var lärarinna och öppnade 1865 en liten privat flickskola vid Kyrkogårdsgatan i Uppsala.

Den kallades från början Henschenska flickskolan, bytte senare namn till Högre Allmänna Läroverket för flickor eller Uppsala högre elementarläroverk för flickor, men är allmänt känt som Magdeburg.

Helga Henschen är barnbarn till Salomon. Hon är framstående konstnär, illustratör och författare, och finns representerad på bland andra Moderna museet och Nationalmuseum.

För den lite äldre generationen är David Ingvar ett känt namn. Läkare, hjärnforskare och professor i neurofysiologi. Känd för den breda massan genom sin medverkan i det omåttligt populära programmet “Fråga Lund” där han var en av de lärde. Uppskattades för sin förmåga att förklara människohjärnan på ett lättförståeligt och humoristiskt sätt. Salomon Henschen var morfar till David.

Även andra konstnärliga uttrycksformer finns representerade i släkten. Davids syster Cilla Ingvar var revyartist, radiopratare och författare. Primadonna i flera karnevalsspex i Lund, medverkade i flera av Karl-Gerhards revyer och också med Povel Ramel och hans Knäppupp-revyer.

Salomon Henschen var också morfar till Britt G Hallqvist med många litterära ådror i sin portfölj. Poet, psalmdikatare, pedagor. För den yngre så är väl hennes medverkan i ABC-boken mest känd och vem har väl inte sjungit med i “Var bor du lilla råtta, i din hatt …”. Gjorde också Shakespeare-översättningar åt Alf Sjöberg och Ingmar Bergman på Dramaten, exempelvis KungLear, Hamlet och Macbeth. Inte för inte bestämde sig Ingmar Bergman för att G i hennes namn måste utläsas “Genial”.

Se även

***