Hem > Hitta hit

Hitta hit

Välkommen till Sätra Brunn! Hit har människor i alla tider kommit för att ”dricka brunn” och må bättre. Arbetsgruppen för Brunnsmuseet arbetar för att bevara och berätta om de historiska värdena som finns på Sätra Brunn. Vi producerar årligen en utställning som hållet öppet maj-september. Här kan du se föremål, bilder och berättelser från kurortens etablering år 1700 till idag.

Brunnsmuseets fysiska utställningar äger rum på Sätra Brunns kurortsområde utanför Sala i Västmanland, Sverige. Sommarutställningen äger rum i Henschens badhus. Det är ett av totalt fyra badhus som tillsammans med badexpedition, maskinhus och vattenfabrik utgör den så kallade Badanstalten. Dessa syns på bilden till höger om parkeringen.

 

Henschens badhus

Henschens badhus är Brunnsmuseets utställningslokal som vi använt sedan starten 2014. Badhuset är uppkallat efter intendenten Salomon Eberhard Henschen (f. 1847, d. 1930). Läs mer om honom i utställningen ”Henschen” (2018). Ett radioreportage från 1984 inifrån Henschens badhus i full aktivitet finns att ta del av i utställningen ”Historier från brunnen!” (2015).

800px-Henschens_badhus_S%C3%A4tra_brunn.JPG

Tillgänglighet

Henschens badhus är försedd med ramp till entrédörr samt ytterligare en utrymningsdörr. Har du rullstol eller rullator så ska det inte vara något hinder!

Faciliteter

  • Toalett finns ej i badhuset, däremot i en närliggande byggnad.
  • Parkeringsplatser finns i direkt anslutning till museet. Det är fri parkering.
  • Närmsta busshållplats för linjetrafik är Badanstalten. Linje 62 trafikerar den.
  • Trådlöst WiFi-nätverk finns på området men når ej till Henschens badhus.