Hem > Tekniken bakom

Tekniken bakom

På denna sida samlas information om dem verktyg som vi använder på denna webbplats. Vi arbetar idag aktivt med att hitta nya vägar för arbetslivsmuseer att dela kulturarvet, bl.a. med digital teknik. Målet är att främja användningen av fria programvaror bland ideella arbetslivsmuseer. Det ställer krav på effektivt resursutnyttjande.

 

Raspberry Pi

Sedan starten hösten 2013 har Brunnsmuseet haft som princip att använda digital teknik endast om det kan skapa ett mervärde för museibesökaren. Den digitala tekniken användes redan i vår första sommarutställning sommaren 2014 genom kretskortsdatorn Raspberry Pi kopplade till bildskärm och förprogrammerat innehåll. Datorn är inte större än ett vanligt kreditkort, men mycket kompetent.

 

Omeka

Denna webbplats bygger på den fria programvaran Omeka Classic. Programvaran installeras på en webbserver.

 

Tidslinje

Våra tidslinjer bygger på den fria verktyget TimelineJS. Materialet är strukturerat utifrån en mall i Google kalkylark. TimelineJS förvandlar ett strukturerat datablad till en grafisk och enkel tidslinje som är gjord för att fungera i en vanlig webbläsare, på dator eller smart telefon. Var du än är, och när du vill.

Tidslinjen är ett sätt att presentera onlinematerial som kombinerar text och bild. Illustrationerna i tidslinjen kombinerar vår bildskatt som laddats upp på denna Omeka och Wikimedia Commons med berättelser som grundats i gedigen och bred litteratur. Båda dessa komponenter utvecklas inom ramen för Open Sources Sätra Brunn, som är Brunnsmuseets arbete med öppna och fria kulturlicenser.

TimelineJS rekommenderar att tidslinjer med deras verktyg inte bör överstiga ett visst antal händelser, det är därför vi har delat upp Brunnsmuseets tidslinje i tre tidsperioder.