» Glas badhus

Följande är ett utdrag ur en längre intervju med reporter Gunnar Olsson och Sätra Brunns intendent Nils-Johan Höglund som gjordes under sommaren 1984. Här kan du läsa mer om intervjun.

***

Reporter Olsson: Nu är vi i doktor Glas badstuga, det har ingenting med Hjalmar Söderbergs doktor Glas att göra, utan det är en helt annan historia.

Intendent Höglund: — Nej, det här är professor Glas, som var professor i medicin i Uppsala vid 1800-talets mitt och som var en mycket kraftfull indendent här ute och som anlade det här badhuset, han byggde för övrigt den nya kyrkan, han planterade kastanjerna inne på brunnsgården och gjorde mycket, mycket gott för brunnen.

Reporter: Och här finns någonting som man tror är mycket modernt, det som börjar bli poppis i vanliga hem, nämligen turbulenta bad, alltså det ska strömma vatten.

— Ja, det är efter modernaste förebild, ett stort badkar med munstycken runtom genom vilka man då med olika kraft pumpar ut vatten och får en härlig totaluppmjukning av den stela, styva kroppen. Det är många som tycker om det här och det har blivit väldigt efterfrågat. Det här ska inte bara hälsohemmen ha abonnemang på utan vi tycker vi vill pröva även sådana här nymodernigheter.

***