» Henschens badhus

Följande är ett utdrag ur en längre intervju med reporter Gunnar Olsson och Sätra Brunns intendent Nils-Johan Höglund som gjordes under sommaren 1984. Här kan du läsa mer om intervjun.

***

Reporter Olsson: Ja nu har vi gått in i Henschens badhus, heter det.

Höglund: — Ja, efter den legendariske medicine professorn i Uppsala i slutet av 1800-talet, Salomon Eberhard Henschen, som tillika med att han var professor i medicin vid Akademiska sjukhuset var ansvarig läkare här ute, så var det under en lång följd av år, en direkt koppling mellan professuren i medicin i Uppsala och chefsläkartjänsten här ute på Sätra Brunn.

Reporter: Och här är det lite fuktigt och varmt.

— Ja vi står just i ett inpackningsrum, det låter konstigt, men den patient vi har framför oss har en ganska svår ledgångsreumatism med värk, svullnad, ömhet i flertal leder. Hon har just nu bakats in i bullar, som patienterna säger, våtvarma lerinpackningar och får så ligga nu i tjugo minuter och riktigt värma upp sig och sina stela ömma leder.

Reporter: Får jag passa på att fråga hur känns det, är det skönt det här?

Brunnsgäst 1: — Ja det är skönt.

Reporter: Vad får det för effekt?

— Ja man blir ju mjukare, det kommer sen tycker jag inpackningarna sen blir man ju bättre sen när det får gå en liten tid. Man mjukar ju upp lederna utav inpackningarna, och baden ja det är skönt.

Reporter: Ska vi gå och titta på ett sådant där badkar, Nils-Johan, det är stora rejäla, gamla ekkar, illröda inuti och väldigt fint ihopsatta. Hur gamla är dem här, vet ni något om det?

Höglund: — Ja det är... en del ända sedan sekelskiftet. Vi har lite svårt att hitta laggkärlsmakare så vi förnyar långsamt vårt förråd av nedslitna badkar men dem är oöverträffade genom sin värmebeständighet, halkfria är dem, greppvänliga och motståndskraftiga mot dem tillblandningar vi har av tallbarr, salt och ibland kolsyra, och även andra tillsatser.

Reporter: Och så finns det kranar här som ni kan vrida på tallbarr eller vad ni vill.

— Ja, precis direkt i badet tappar vi det egna naturliga tallbarrsextraktet som vi tillmakar varje dag här av färskt finmalet tallris.

Reporter: Det gör ni själva?

— Det gör vi själva, och det är den bästa extraktionen för köpt badolja håller inte alls samma kvalitet som det här naturliga extraktet som vi gör själva varje dag.

Reporter: Vad är det i tallbarr som gör susen?

— Ja det är sannolikt de vattenlösliga substanserna, kolväten och andra som man drar ur tallbarrsnålarna.

Reporter: Så det är inte terpentinet i det hela?

— Nej det tror vi inte, utan det är nog de här andra vattenlösliga substanserna.

Reporter: Hur skönt är det med sådant här tallbarrsbad?

Brunnsgäst 2: — Det är jätteskönt! Det är det verkligen. Sen har jag fått värmeinpackning tidigare.

Reporter: Märker man någon effekt?

— Jo, jag tycker nog det, att jag blir mjukare i lederna. Jag är höftopererad, ny höftkula. Så det känns bra.

Reporter: Vad tycks om doften?

— Ja, jag tycker att det inte är något obehag heller.

Reporter: Det ser lite grumligt och lite småsvart och konstigt ut.

— Ja första gången tänkte man nog det, men det är okej, det är bra.

***