» Sysselsättningen
Följande är ett utdrag ur en längre intervju med reporter Gunnar Olsson och Sätra Brunns intendent Nils-Johan Höglund som gjordes under sommaren 1984. Här kan du läsa mer om intervjun.
***
Höglund: Ja, det är nyttigt för patienter som inte har alltför ont i sina leder men som behöver uppöva fingermuskulaturen och precisionen. Det här har blivit mycket omtyckt och även manliga patienter sätter sig här, kanske inte någon idag men det blir faktiskt allt fler och fler.
Reporter: Vad finns det mer, finns keramik, målning?— Ja, vi kommer snart till den separata avdelningen, många förknippar ju arbetsterapi med just vad du nämner, keramik, målning, handslöjd, och det är väldigt viktigt att komma igång med sådant men vi har ju dirigerat om våra arbetsterapeuter till den egentliga medicinska arbetsterpin med ledskydd och handhjälpmedel och så vidare, det som vi nyss har tittat på. Här är då lärare från Vuxenskolan som handleder våra patienter gruppvis.
Reporter: Så det är ett samarbete mellan Sätra Brunn och Vuxenskolan?— Ja, just precis. Mycket användbart och fruktbärande för oss båda.
Reporter: Ja här står det till och med skapande verkstad på dörren när vi går in, och här pågår det väl keramik till exempel?— Ja, det är just det, kompetent handledning kan göra många fina saker. Man får ju se till att patienterna inte i sin iver sitter för länge i en ensidig, ansträngande arbetsställning och det har vi ju ständig tillsyn, kontroll så att säga, över.
Reporter: Det står här på ditt förkläde här att du heter Nisse, och du håller på att jobba med en stor fisk här?Brunnsgäst 1 (Nisse): Jajamän.
Reporter: Är det pyssligt?— Ja, det är det! Det är härligt att hålla på här, tiden går så fort så!
Reporter: Så den räcker inte till?— Nähehe! Det gör den inte, knappast det.
Reporter: Ska det bli en gåva?— Ja, det vet jag inte!
Reporter: Och så vackert det blir, nästan som en mosaikinläggning här?— Ja, det blir det!
Reporter: Vad kan man använda det till, som ett prydnadsfat till exempel?— Ja, man kan ha det, när det blir glaserat kan man ju ha inlagd sill på det till exempel med servering, eller man kan ha karameller.
Reporter: Och glaserat ska du få det?— Ja, det blir det! Ska brännas först en gång sedan ska det torka, sedan ska det brännas igen.
Reporter: Och här bredvid har vi en hel grupp svanar, på ditt förkläde står det inget namn, vad heter du då?Brunnsgäst 2 (Bror): Jag heter Bror Fåman.
Reporter: Du har gett dig på något riktigt svårt, svanar i grupp?— Ja, det är inte så lätt som det ser ut, men det är roligt. Mycket roligt!
Reporter: När blir det här färdigt då?— Eh, nu i veckan. Det ska brännas, glaseras, och sådär. Och sen så kommer dom och det här ska en som sitter vid samma bord, Ida, den här ska Eva ha och den där ska Ingrid ha,
Reporter: Så det är bara gåvor alltihop?— Ja, det är gåvor alltihop.
Reporter: Häromdagen såg jag dig sitta och måla en tavla, du kastar dig mellan konstarterna?— Ja, man måste vila. Då vilar man när man växlar om.
***
Not: En introduktion och fler bilder från sysselsättningen finns i utställningen ”Att knådas eller dö” (2014).
***