» Salongen (musik)
Följande är ett utdrag ur en längre intervju med reporter Gunnar Olsson och Sätra Brunns intendent Nils-Johan Höglund som gjordes under sommaren 1984. Här kan du läsa mer om intervjun.
***
Höglund: Ja, och med nöje. Fast naturligtvis jazzar dem lite stillsamt, eller jag ska inte säga jazzar, det är mest stillsam gammal dans som dem ägnar sig åt, varje torsdagskväll på utebanan när vädret tillåter, annars inne i salongen.
Reporter: Och det är också en del i terapin?— Den är mycket viktig, det är socioterapi som det heter fint, men det är ju hela miljöns mening att dem ska komma samman och komma ifrån sin ensamhet och få träffa vänner och få nya vänner och få delta i sällskapsliv och det rika musikaliska utbudet som vi bjuder på här också.
Gunnar Juhlin: Den använder vi mycket. Vi har två ställen där vi framför musik, det finns dels Salongen, en teatersalong som har en gammal riktigt fin teatersalong, inte så stor men i alla fall, en fin nypreparerad flygel, plats för cirka 170 personer. Det andra stället vi har det är brunnskyrkan som rymmer 800 personer. Men det förekommer också konserter i kyrkan då med körer, solister eller orgelkonserter, eller vi använder kyrkan som stor konsertlokal då salongen är för liten och vädret inte tillåter att vi kan vara ute.
Reporter: Hur kommer det sig att ni har valt att satsa på musikunderhållning på en brunnsort?— Man ska veta att en reumatiker, en rörelsehindrad människa, om hon bor i storstaden eller om hon bor på landet ensam, så finns det alltid svårigheter att ta sig till saker, då kommer sådana människor sällan ut, och det satsar vi ganska hårt på här.
Reporter: Så här i Sätra Brunn är det artisten som kommer till brunnsgästerna?— Här är det artisten som kommer till brunnsgästerna!
Reporter: Har du några exempel på artister?— Jadå, i sommaren 1984 då har vi haft här nu Berit Carlberg och Alf Häggstam, Suzanne Brenning, jag kan berätta om i fjol hade vi Sven Erik Vikström, bröderna Lindqvist och Tore Skogman. Det gäller att blanda och ge och använda sina goda vänner och även sina lärare för att få hit dem.
Reporter: Sen ska vi inte glömma brunnsoktetten som egentligen är en nontett, Fulla muggar?— Javisst, Sätra Brunnsoktetten med tillnamnet Fulla muggar av intendenten Nils-Johan Höglund påhittat, det är klart att det ska vara fulla muggar när vi är på en kurort!
Reporter: Så här kan man få allt från Bach till Tore Skogman?— Här kan man få allt från Bach till Tore Skogman, och även med orkester och kör.
***