Sysselsättningen

0C76C3E7-1713-4696-B710-6D855C7D724C.jpeg

I sysselsättningsenheten fanns ett stort utbud av olika hantverksaktiviteter som gav möjlighet att utveckla sinnena. Patienterna kunde få prova på att göra keramik, batik, måla, knyppla, väva eller att arbeta med olika material såsom textil och trä. Det fanns också studiecirklar i litteratur. När brunnens egna arbetsterapeuter prioriterades för den medicinska arbetsterapin så inleddes ett samarbete med studieförbundet Vuxenskolan som bidrog med konstnärer och hantverkare som handledare.

Varje termin tillverkades gemensamma patientmålningar/tavlor. Patientmålningarna gjordes i grupp på stora canvas, ibland av verklighetstrogna motiv och ibland mycket fantasti-betonade skapelser. Arbetsterapihuset från 1969 utformades i tre delar, med vardera del för vävsal, sysselsättning (skaparverkstad) och medicinsk arbetsterapi. Innan dess var dessa verksamheter inhysta i en barack på samma plats.

Lyssna på historien

Detta ljudklipp är hämtat från en radiointervju från sysselsättningen 1984. Mer finns att läsa och höra i utställningen ”Historier från brunnen!” (2015).

En fullständig transkribering av intervjun kan du läsa på denna sida. Uppspelningen kommer att avbrytas.

Bildkollage

***

Sysselsättningen