Medicinska bad

Baderskerna.jpg

På 1700-talet fanns totalt fyra olika badstugor på brunnen, men det var genom badanstaltens uppkomst 1855-1909 som de medicinska baden hade sin storhetstid. Badavdelningen förestods av en sjuksköterska som hade ett trettiotal baderskor och medhjälpare.

Baden ordinerades av läkarna och var en värdefull och uppskattad del av behandlingarna. De flesta patienter fick medicinska bad två till tre gånger i veckan vilket många upplevde som mycket stimulerande. Man fick ett personligt omhändertagande och god hjälp med av och påklädning, i och ur badkar samt transport till och från badhusen.

De vanligaste badformerna utgjordes av varma lerinpackningar eller olje/tvålmassage följda av tallbars- eller saltbad. Andra alternativ var undervattensmassage, bubbelbad samt olje- och kolsyrebad.

Tallbarrsextraktet tillverkades i maskinhuset på brunnen och tappades via ett rörsystem i stora röda träbadkar som var värmebeständiga, halkfria och greppvänliga.

Tallriset hämtades i kraftig ungskog och hackades i halvmeterslängder. De lades i två femhundraliters korgar och kokades ur under två dygn. Avkoket gick genom ledningar direkt till badkaren där det blandades med kallt och varmt vatten. Kokeriet upphörde i början av 1990-talet och ersattes med inköpt extrakt. Badgästerna saknade den ”riktiga” tallbarrsoljan.

Lyssna på historien

Detta ljudklipp är hämtat från en radiointervju från Henschens badhus 1984. Mer finns att läsa och höra i utställningen ”Historier från brunnen!” (2015).

En fullständig transkribering av intervjun kan du läsa på denna sida. Uppspelningen kommer att avbrytas.

  • Samtliga bilder från badverksamheten finns i samlingen ”Badande”.

***